Tips memilih hadiah

Tips Memilih Hadiah Yang Tepat (Untuk Suami, Isteri, Ibu, Ayah, Kawan)

Kita semua suka menerima hadiah, sama ada pada hari lahir atau ulang tahun perkahwinan. Namun, untuk terus mendapat hadiah, kita perlu memberi mereka kepada orang lain juga. Lebih-lebih lagi kepada ahli keluarga kita sendiri seperti suami, isteri, ibu, ayah dan saudara-sudara rapat yang lain. Kalau dapat Bantuan Sara Hidup dari kerajaan, jangan pula guna untuk beli yang mahal-mahal.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh membantu anda memilih hadiah yang tepat untuk orang yang disayangi.

1. Untuk membantu membuat fikiran anda, anda boleh dengan mudah membaca ulasan hadiah yang anda sedang mempertimbangkan membeli di tempat-tempat seperti Lazada, Shopee, 11Street, Lelong dan lain-lain

Ulasan yang panjang dengan bintang yang banyak akan membantu anda memilih hadiah terbaik. Dan sudah tentu, anda juga boleh membeli dari sana juga.

2. Jangan hanya baca komen sahaja. Buat perbandingan harga sekali di laman web tadi iaitu Lazada, Shopee, 11Street, Lelong dan lain-lain.

Susun mengikut harga, dari yang paling murah hingga yang paling mahal. Harga hadiah terendah pasti ada di luar sana. Apa yang anda perlu lakukan ialah mencarinya.

3. Satu masalah dengan hadiah yang boleh dipakai adalah saiz yang betul. Anda boleh mengatasi ini dengan mendapatkan aksesori hadiah, seperti tudung, tali pinggang, topi dan lain-lain. Maka, dengan membeli barangan sebegini, tak akan ada masalah saiz.

4. Menyimpan senarai tarikh ulang tahun, ulang tahun, dan sebagainya, tarikh rakan dan saudara anda akan bermakna bahawa anda sentiasa tahu bila ia adalah masa untuk membeli hadiah.

Dengan berkawan di Facebook, anda juga dengan mudah boleh mendapat notifikasi awal tentang tarikh lahir kawan-kawan yang lain.

Dengan cara itu, anda mungkin akan menerima lebih banyak hadiah apabila giliran anda. Cuma janganlah hanya ucapkan di Facebook sahaja. Belilah sesuatu.

5. Sentiasa fikirkan penerima hadiah itu. Makcik anda tidak mungkin menghargai langganan setahun untuk majalah kereta, dan anak saudara lelaki anda mungkin tidak menginginkan sepasang kasut biasa.

Setiap dari mereka, ada keinginan mereka tersendiri. Cubalah tanya-tanya terlebih dahulu, dan setelah dapat sedikit maklumat, buat ‘surprise‘ untuk mereka.

Hadiah bukanlah semata-mata untuk hari lahir atau ‘anniversary’. Tidak ada sebab mengapa anda tidak dapat memberi hadiah istimewa kepada seseorang yang istimewa, sebab anda juga mahukan balasan yang sama.

Ia menimbulkan rasa terima kasih dan secara tidak langsung dapat meningkatkan harga diri seseorang.  Tindakan anda mengingati tarikh lahir orang lain akan mengkagumkan mereka.

Semoga ikatan kekeluargaan dan silaturrahim tetap kekal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *