Bersara pilihan pencen awal

Bersara Pilihan: Pencen Awal, Sebelum Tarikh Rasmi

Peningkatan bilangan ‘baby boomer’ mungkin akan memberi impak yang besar kepada kehidupan selepas pencen. Persoalannya di sini tentang bersara pilihan, patutkah pencen awal atau ikut tarikh yang ditetapkan?

Ramai orang tua kini mencari kebebasan dan gaya hidup yang lebih aktif. Ramai orang tua ini yang tidak benar-benar mahu bersara, dan ada yang akan bekerja separuh masa untuk sepanjang hidup mereka.

Sebahagian lagi melihat persaraan sebagai masa di mana mereka boleh menikmati hobi dan perkara lain yang mereka berminat.

Untuk melayani keinginan orang-orang tua yang mahu kekal aktif, banyak komuniti yang ditubuhkan. Selalunya dipanggil kelab pesara.

Bagi orang tua yang lain, hidup dekat dengan ahli keluarga adalah sangat penting. Walaupun mereka mungkin mahu bergerak ke tempat yang lebih jauh di pedalaman, mereka tidak mahu meninggalkan keselesaan komuniti yang mereka diami.

Tujuan asal bersara adalah untuk mewujudkan persekitaran di mana orang tua boleh berehat dengan adanya kemudahan yang lengkap, sesuai dengan umur mereka. Tempat-tempat ini selalunya terletak berhampiran padang golf, spa, laluan mendaki, dan pusat kecergasan.

Lokasi-lokasi ini direka supaya mereka yang tinggal di sana dapat menikmati diri mereka sendiri.

Rumah orang tua

Rumah-rumah yang dibina dalam komuniti ini akan menggunakan bahan-bahan yang mudah dijaga, dan mereka akan terbuka dan mudah diakses. Ini kerana orang yang tinggal di tempat akan menjadi lebih berumur, ia menggunakan reka bentuk yang akan memenuhi keperluan mereka.

Kehidupan mereka akan mudah kerana bilik tidur, dapur, dan bilik mandi mereka akan direka dengan cara yang mudah digunakan. Jangan bimbang dengan rumah orang tua, kerana banyak kemewahan yang mereka tawarkan. Rumah ini adalah pilihan yang sangat baik untuk orang pencen yang ingin meninggalkan rumah mereka.

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa lebih daripada 60% golongan tua berkata mereka berminat untuk berkecimpuang ke dalam komuniti persaraan, manakala lebih 50% mengatakan bahawa mereka mahu menghabiskan masa berjalan-jalan melihat dunia. Sudah terlalu penat bekerja, kini adalah masa untuk menikmati keindahan alam.

Peratusan yang besar juga menunjukkan bahawa mereka merancang untuk membeli rumah persaraan. Ada juga yang berkira-kira mahu membuat rumah di kampung.

Walaupun begitu, kebanyakan orang yang mengambil tinjauan ini juga menunjukkan bahawa mereka tidak akan tinggal dekat dengan ahli keluarga mereka.

Tujuan sebenar mereka bersara awal, iaitu pilihan untuk pencen lebih awal adalah untuk mengejar minat yang mereka tidak pernah mempunyai masa untuk meneruskan ketika mereka lebih muda.

Ada juga yang mengakui bahawa mereka ingin mempelajari kemahiran baru atau melakukan kerja sukarela.

Oleh kerana semakin ramai orang pencen di Malaysia, mereka akan mencari tempat-tempat yang sesuai dengan keperluan dan minat mereka.

Kelab pesara yang aktif membolehkan warga tua menikmati kehidupan dan mengejar banyak hobi dan tugas yang mereka minati. Lebih-lebih lagi bersama orang-orang yang sama-sama pencen. Tidaklah kekok jadinya.

Kebanyakan orang-orang ini jga telah bekerja keras dan menabur bakti kepada masyarakat dalam seluruh kehidupan mereka. Kini, mereka ingin menikmati perkara-perkara yang mereka tidak sempat untuk buat selama ini.

Jangan lupa, bersara pilihan, samada awal atau lambat, oran-orang pencen ini sebenarnya mempunyai sejumlah besar kekayaan hasil daripada duit pencen. Sudah tentu mereka akan mencari jalan dan cara untuk menikmatinya.

Bagi orang pencen yang membaca artikel ini, jangan membazir dengan duit yang ada. Pandai-pandailah berurusan dengan duit pencen dan duit KWSP yang ada.

Selamat bersara!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *